Weekend in België

Ardennen

Vrije dagen opvullen doet met het liefst door middel van uitstapjes. Voor een hoop Vlamingen is het plannen en organiseren van een reis gedurende het zomerverlof een jaarlijkse traditie. We mogen onszelf gelukkig prijzen. Buurlanden Frankrijk, Duitsland en Nederland bezitten een hoop bezienswaardigheden en iets verder van huis kan men nog meer ontdekken. Prachtsteden zoals Rome, Lissabon en Barcelona zijn tegenwoordig vlot bereikbaar per vliegtuig. We staren ons vaak blind op verre, exotische bestemmingen, maar we vergeten vaak de schoonheid van het eigen land. In dit artikel gaan we dieper in op ‘De Ardennen’. Het groene, heuvelachtige deel in het zuidoosten van België. Uitermate populair om er een weekend te vertoeven, maar ook voor langere periodes is het een leuke regio. Enkele redenen waarom een vakantie in de Ardennen absoluut een goed idee is:

De nabijheid

Voor een hoop Belgen bereikt men het groene deel van België reeds na een autorit van minder dan 3 uur. Van Oostende naar Durbuy rijden neemt zo’n 2,5 uur in beslag. De nabijheid is natuurlijk een groot voordeel. Op die manier kan men perfect een weekendje inplannen en verliest men niet al te veel tijd met het pendelen. In het kader van een trip met kinderen is dit een groot voordeel. Kleine kinderen doen hun middagdutje tijdens de autorit. Een bed zoeken, een rit van enkele uurtjes en de vakantie in de Ardennen kan reeds beginnen. Geen lange autoritten en ook geen nood aan een vliegtuig om het groene deel van België te bereiken.

Sportieve uitdagingen

Het heuvelachtige deel van België is een waar sportparadijs. De heuvels zorgen voor hoogteverschillen en net dat maakt het allemaal zo interessant. Fietsen en wandelen zijn de populairste bezigheden, maar in het winterseizoen is er langlauf en ski (helaas geen zekerheid meer). De nabijheid van water zorgt voor waterpret, denk maar aan kajakken. Op voorhand even de mogelijkheden bekijken raden we wel aan. Op internet kan men talloze artikels vinden omtrent ‘de mooiste wandelingen’ en ‘de zwaarste fietstochten’. Immers, men kan maar paden bewandelen eenmaal men weet heeft omtrent de mogelijkheden. Gezinnen zullen bijvoorbeeld meer baat hebben bij enkele gezinsvriendelijke wandelingen. Korte wandelingen met wat educatieve zaken om de kinderen te entertainen. Een rondwandeling van 24 kilometer met 1000 hoogtemeters is namelijk niet zo handig met een buggy.

De rust

Eén van de voornaamste reden waarom de Ardennen massaal Vlamingen lokken: de rust. Onthaasten, ontstressen en me-time zijn tegenwoordig goed ingeburgerde begrippen. In bepaalde delen van de Ardennen kan men die rust zeker vinden. Een chalet huren in een gehucht en de kans is groot dat men gedurende de dag nauwelijks beweging ziet. In het bos – tijdens een prachtige natuurwandeling – is men één met de natuur. De plek om tot rust te komen. Het spreekt voor zich dat het rustgevende gevoel ook deels wordt gecreëerd door de vakantie. Een vakantiegevoel is altijd leuk en rustgevend.

De zoektocht naar een accommodatie

Bij een weekendje Ardennen hoort ook altijd een accommodatie. De zoektocht naar een bed is altijd een avontuur op zich. In de Belgische Ardennen zijn de mogelijkheden eindeloos. Grotere groepen nemen hun intrek in een villa met de nodige ontspanningsmogelijkheden. Denken we maar aan een sauna en een zwembad. Een tentje naast een waterloop is dan weer iets avontuurlijker. Koppels kunnen een kleine chalet afhuren. Campings, vakantieparken en vakantiehuizen zijn er in overvloed. De zoektocht naar een passende accommodatie is een leuke bezigheid. Eventjes wegdromen, iets boeken en vervolgens aftellen. Voor elk budget kan men wel wat vinden. In het beste geval kan men genieten van een leuke aanbieding. Op die manier hoeft men minder geld te besteden aan het verblijf en blijft er meer over om te spenderen in de streek. Weet natuurlijk wel dat niet elke aanbieding even interessant is.

Kindvriendelijk

De regio is ook kindvriendelijk. Kinderen houden van de Ardennen. Het huren van een vakantiehuis met een grote tuin is een goede start. Idealiter kan men in de tuin wat speeltoestellen vinden. Verder zijn er een hoop speelparken waar de kids centraal staan. Het maken van boswandelingen vinden de kleine medemensen ook leuk. Af en toe een waterplasje in combinatie met botjes, plezier verzekerd. Neem het artikel ‘Belgische Ardennen met kinderen’ eens door. Een weekend werd zo gevuld met kindvriendelijke activiteiten.

Charmante plekken

Grotere steden zal men niet opmerken in dit deel van België. De streek staat gekend omwille van de vele pittoreske, romantische en rustige plaatsjes. Durbuy wordt wel eens het ‘kleinste stadje van de Ardennen’ genaamd. Het is één van de voornaamste toeristische trekpleisters. Het kleine historische centrum trekt het ganse jaar véél toerisme. Ook ‘La Roche’ met het kasteel is een populaire plek. Bastogne, Bouillon, Namen en Stavelot doen bij de meeste Vlamingen ook wel een belletje rinkelen. Verder zijn er ook een hoop natuurlijke bezienswaardigheden. Denken we maar aan gigantische bossen, waterlopen, grotten en een waterval.

Voornaamste bezienswaardigheden in de Ardennen

Zoals reeds gezegd is een weekend Ardennen in België altijd een goed idee. Er valt een hoop te beleven. Waar men ook verblijft, in de onmiddellijke omgeving zijn er vaak tal van activiteiten. Hier enkel zaken die zeker de moeite waard zijn:

 1. Het kasteel van Bouillon: Een indrukwekkend middeleeuws kasteel gelegen in de stad Bouillon, dat een rijke geschiedenis heeft en een prachtig uitzicht biedt over de omgeving.
 2. De grotten van Han: Een netwerk van ondergrondse grotten waar bezoekers kunnen wandelen en de prachtige stalactieten en stalagmieten kunnen bewonderen.
 3. Het natuurgebied de Hoge Venen: Een beschermde natuurzone met uitgestrekte moerassen, heidevelden en bossen. Het is een populaire bestemming voor wandelaars en natuurliefhebbers.
 4. Het Drielandenpunt in Vaals: Hoewel technisch gezien in Nederland, is dit punt waar België, Nederland en Duitsland samenkomen een populaire toeristische attractie in de regio. Bezoekers kunnen letterlijk met één voet in drie verschillende landen staan.
 5. Het dorp Durbuy: Vaak aangeduid als het kleinste stadje ter wereld, staat Durbuy bekend om zijn pittoreske straatjes, historische gebouwen en gezellige sfeer. Het is een ideale plek voor een ontspannen wandeling en om te genieten van de lokale keuken.
 6. De watervallen van Coo: Deze watervallen liggen in de buurt van het dorpje Coo en zijn een populaire toeristische trekpleister. Bezoekers kunnen de watervallen bewonderen, genieten van de omliggende natuur en een bezoek brengen aan het attractiepark Plopsa Coo.
 7. Uiteraard horen wandelingen ook bij een weekend Ardennen. Het meer van Nisramont, Ninglingspo en Het graf van de Reus zijn enkele uitdagende, gekende wandelingen.
 8. Cultuur opsnuiven: Citadel van Namen, Abdij Notre-Dame d’Orval, het oorlogsmuseum in Bastogne

Weekend met kinderen, tips

 1. Bezoek het Domein van de Grotten van Han: Dit is een van de populairste attracties in de Ardennen en biedt een ondergrondse grottenervaring, een wildpark en avontuurlijke activiteiten zoals een boomtoppenparcours. Het wildpark van La Roche is ook een aanrader.
 2. Maak een ritje op de stoombaan van de Chemin de Fer du Bocq: Dit oude treintracé biedt een pittoreske en nostalgische manier om de Ardennen te verkennen.
 3. Verken het Euro Space Center: Dit interactieve museum in Transinne is gewijd aan ruimtevaart en biedt educatieve tentoonstellingen en simulatoren.
 4. Bezoek het Houtopia in Houffalize: Deze speeltuin en educatief centrum is gericht op het ontdekken van de zintuigen en het ontwikkelen van empathie.
 5. Maak een wandeling langs de Ninglinspo: Dit is de enige bergrivier in België en biedt prachtige wandelpaden langs het water. Vergeet zeker de botjes niet. Plassen en kinderen, het is een goude combinatie.
 6. Ga op ontdekkingstocht bij het Grottenpark van Remouchamps: Hier kunnen kinderen de ondergrondse wereld van de Ardennen verkennen.
 7. Bezoek het dierenpark Forestia in Theux: Dit park is de thuisbasis van meer dan 300 inheemse en exotische diersoorten en biedt ook een avonturenpark.
 8. Ontdek het kasteel van Bouillon: Dit middeleeuwse kasteel biedt kindvriendelijke rondleidingen en regelmatige shows met roofvogels.
 9. Maak een ritje met de Toeristische Tram van de Aisne: Deze historische tram rijdt door het pittoreske landschap van de Ardennen en biedt kinderen de kans om een unieke ervaring op te doen.
 10. Parc Chlorophylle in Manhay is een daguitstap waard.

Gezinnen zijn zeker welkom in De Ardennen. Het groene kader biedt enorm veel ontspanningsmogelijkheden en bovendien zijn een hoop activiteiten specifiek gericht op (jonge) kinderen. Stiekem hebben jonge kinderen ook niet veel nodig om er een leuk uitje van te maken.

Ardennen

Enkele dagen – of een langere periode – plezier beleven in de Belgische Ardennen? Groot gelijk. De regio heeft een hoop te bieden. Ergens in de buurt van La Roche, of Durbuy, vertoeven is een goed idee. Met de wagen kan men dan tal van uitstapjes organiseren om de groene omgeving te verkennen. Eén van de leukere zaken van het organiseren van dergelijke weekend is de zoektocht naar een passende accommodatie. Hoogtijd om de mogelijkheden eens te bekijken. Een luxueuze kamer in een kasteel huren voor enkele nachten hoort bij de mogelijkheden. Boeken en vervolgens uitkijken naar de vakantie in Belgisch Luxemburg.