Weekend in België

50 x doen met kinderen

Het groene deel van België is populair in het kader van weekendjes en vakanties. Gezinnen trekken graag naar de Ardennen. Er zijn een hoop vakantieparken, vakantiehuizen en hotels alwaar men een leuke tijd kan beleven. De Ardennen met kinderen is altijd een schitterend idee. De prachtige natuur is niet alleen voor volwassenen een leuke verademing, ook de kleinsten genieten van een mooie wandeling in het bos. Tevens zijn er ook een hoop dierentuinen, speeltuinen, attractieparken en activiteiten om de zintuigen van de kleinsten te prikkelen. Met het gezin richting de Belgische Ardennen trekken zal resulteren in een leuke tijd. In dit artikel bespreken we een hoop zaken die specifiek gericht zijn op kinderen.

50 x doen met kinderen in de Ardennen

 1. Bezoek de Grotten van Han.
 2. Ga kajakken op de rivier de Lesse.
 3. Verken het Bos van Houffalize op de fiets.
 4. Ga op avontuur in het avonturenpark van La Roche-en-Ardenne. Ideaal voor een sportieve uitstap.
 5. Maak een wandeling door het natuurpark van de Hoge Venen. Tijdens de winter ziet het landschap er vaak magisch wit. Vergeet dan zeker de slee niet.
 6. Bezoek het Euro Space Center in Transinne.
 7. Ga naar het Wildpark van La Roche-en-Ardenne en bekijk de dieren. Het park is betalend. Aan de ingang merkt men wel een mooi, gratis speelplein op.
 8. Maak een ritje met de stoomtrein van de Bocq-vallei.
 9. Ga mountainbiken in de Ardennen.
 10. Bezoek het Kasteel van Bouillon en leer meer over de middeleeuwse geschiedenis.
 11. Waar je ook verblijft in de Ardennen: wandel. Zo’n natuurwandeling, dat kan iedereen wel smaken.
 12. Maak een rondvaart op de Maas en geniet van het uitzicht. Zo kan men in Dinant genieten van een prachtig zicht op de stad en op de citadel vanaf een bootje.
 13. Ga klimmen en klauteren in het avonturenpark van Durbuy. In dit avonturenpark – niet ver van het prachtige Durbuy – kan men een avontuurlijke tijd beleven. Tijdens een weekend Durbuy met kinderen is dit wel een leuke daguitstap. Ideaal om kinderen in contact te brengen met volgende: Superfly – Tubing slide – Fast Tag – Nature Walk – Klimbos – Free Fall.
 14. Bezoek het Plopsa Coo pretpark. Het is het kleine zusje van Plopsa De Panne, maar mits men aan goedkope tickets kan geraken is het voor de kleinsten een leuke uitstap. Het park is gelegen aan de watervallen van Coo. Eerlijk is eerlijk: er zijn leukere parken aanwezig in de Ardennen. Denken we maar aan Parc Chlorophylle alwaar een educatief pad leidt naar een prachtige wandelingen door de boomtoppen.
 15. Maak een spannende kanotocht op de Ourthe. In de zomer uiteraard eerst even raadplegen of er voldoende water is in de rivier.
 16. Ga op zoek naar wilde dieren in het Natuurpark van de twee Ourthes. Herten en everzwijnen bijvoorbeeld.
 17. Educatieve wandeling Bosleerpad Rodt.
 18. Bezoek het prehistorische park van Ramioul en ontdek hoe onze voorouders leefden.
 19. Ga op ontdekkingstocht door de grotten van Remouchamps.
 20. Ga zwemmen in het subtropische waterpark van Sunparks in Vielsalm. De vakantieparken hebben de reputatie om duur te zijn tijdens het hoogseizoen, maar de faciliteiten zijn dan ook wel in orde.
 21. Ga op verkenning in het Labyrint van Barvaux.
 22. Bezoek het Bastogne War Museum en leer over de Slag om de Ardennen. Interessant voor de iets oudere kinderen.
 23. Ga paardrijden in de Ardennen.
 24. Zoek een leuk vakantiehuis. De huisjes komen in alle maten en gewichten. Met kids? Wat met een binnenzwembad of een gigantische tuin? Huizen met een speelkamer zijn een mogelijkheid. Eventueel een boerderij met een hooikamer? De mogelijkheden zijn eindeloos.
 25. Bezoek het Natuurhistorisch Museum van Luik en ontdek de flora en fauna van de regio.
 26. In de winter: genieten van de sneeuw. Zo’n wit landschap is feeëriek, ook voor de kleinsten.
 27. Bezoek de bizonboerderij in Recogne en maak kennis met deze imposante dieren.
 28. Ga op ontdekking in het Huis van het Waalse Gewest in Namen.
 29. Maak een spannende tocht met een 4×4 door de Ardennen.
 30. Voor de kleinsten: vergeet de draagrugzak niet. De kleine beentjes van de allerkleinsten kunnen moeilijk om met de hoogteverschillen en met lange wandelingen. Dankzij een draagrugzak is het mogelijk om de kleintjes een beetje te helpen. Op die manier kunnen ze ook genieten van de pracht van de natuur.
 31. Bezoek de indrukwekkende Citadel van Namen en geniet van het uitzicht over de stad.
 32. Maak een ritje met de trein van de Vallei van de Aisne.
 33. Ga op survivaltocht en leer overleven in de natuur.
 34. Bezoek het Houtopia interactief kindermuseum in Houffalize.
 35. Ga op avontuur in het Parc Chlorophylle en ontdek het bos op een speelse manier.
 36. Maak een wandeling langs de Ninglinspo, een van de mooiste wandelroutes van België.
 37. Bezoek het Dierenpark van Bouillon en maak kennis met diverse dieren.
 38. Ga minigolfen in een van de vele minigolfbanen in de Ardennen.
 39. Bezoek het Fort van Huy en leer meer over de militaire geschiedenis van de regio.
 40. Maak een uitstapje naar het Meer van Robertville en geniet van de natuur.
 41. Ga op zoek naar de legendarische Heks van Anthisnes.
 42. Bezoek het PrehistoHan Museum en ontdek de prehistorie van de Ardennen.
 43. Ga op avontuur in het Parc a Gibier van Saint-Hubert en bekijk de dieren van dichtbij.
 44. Maak een wandeling langs de Ourthe en geniet van de prachtige natuur.
 45. Bezoek het Stavelot Abbey Museum en leer meer over de geschiedenis van de abdij.
 46. Ga wandelen bij de Baraque de Fraiture, het hoogste punt van België
 47. Mits een kleine omweg:  In Esch-sur-Alzette is het Escher Déierepark een leuke uitstap (gelegen in Luxemburg).
 48. Maak een ritje met de stoomtrein van de Chemin de Fer du Bocq.
 49. Bezoek het Malmundarium Museum in Malmedy en leer meer over de geschiedenis van de stad.
 50. Ga op avontuur in het Parc Forestier Récréatif Chlorophylle en ontdek de natuur op een speelse manier. Oké – deze tip komt tweemaal vor in het lijstje van de 50 tips, maar stiekem dient men dit park gewoon bezocht te hebben tijdens een weekend Ardennen met kinderen. Het is één van de mooiste parken van de Ardennen.
 51. Speeltuin op het eilandje L’Oneux in Hotton is in de zomer een leuke plek om enige tijd te vertoeven. De kleinsten kunnen verkoeling zoeken in een zijtak van de Ourthe. Een visnetje, wat emmertjes, zand en water, … Meer is er niet nodig om de kleinsten te bekoren.

Ardennen bezoeken met kids? Super idee

Ja, de Ardennen zijn een uitstekende bestemming voor een vakantie met kinderen. De regio biedt een brede selectie aan activiteiten en attracties die zowel leuk als educatief zijn voor kinderen van alle leeftijden.

Een van de populairste activiteiten in de Ardennen is het verkennen van de prachtige natuur. Kinderen zullen genieten van wandelingen in het bos, het spotten van wilde dieren en het ontdekken van watervallen en rivieren. Er zijn ook veel avontuurlijke activiteiten zoals klimmen, abseilen en tokkelen die geschikt zijn voor oudere kinderen. Voor jongere kinderen zijn er begeleide wandelingen en speurtochten die hen op een leuke en veilige manier kennis laten maken met de natuur.

Als je kinderen dol zijn op dieren, dan zullen ze de Ardennen geweldig vinden. Er zijn verschillende dierentuinen en wildparken waar ze kunnen kennismaken met verschillende diersoorten, zoals beren, wolven, lynxen en herten. Sommige van deze parken bieden ook de mogelijkheid om dieren van dichtbij te zien en te voeren, waardoor het een interactieve ervaring wordt.

Daarnaast zijn er tal van historische bezienswaardigheden en musea die educatief en interessant zijn voor kinderen. Het Bastogne War Museum, bijvoorbeeld, vertelt het verhaal van de Slag om de Ardennen en biedt interactieve tentoonstellingen die kinderen betrekken bij de geschiedenis. Andere populaire attracties zijn kastelen, grotten en prehistorische parken waar kinderen kunnen leren over de geschiedenis van de regio.

De Ardennen bieden ook volop mogelijkheden voor activiteiten op het water. Kinderen kunnen genieten van kajakken op de rivieren, zwemmen in meren, vissen en zelfs boottochten maken. Deze activiteiten zijn perfect voor warme zomerdagen en bieden verfrissing en plezier voor het hele gezin.

Kortom, de Ardennen zijn een geweldige bestemming voor gezinnen met kinderen. Van avontuurlijke activiteiten in de natuur tot educatieve musea en interactieve bezienswaardigheden, er is voor elk wat wils. De regio biedt een goede balans tussen plezier, educatie en ontspanning, waardoor het een ideale vakantiebestemming is voor gezinnen. Neem bovenstaande 50 tips eens door, plan wat in tijdens uw weekendje Ardennen en beleef er een leuke tijd.