Weekend in België

Met kids

Met de kinderen reizen is altijd een beetje avontuur op zich. Lange autoritten tijdens de jonge levensjaren zijn uit den boze en ter plaatse dient men ook aan een hoop te denken: activiteiten, middagdutjes, voeding en dergelijke zijn zaken die van belang zijn. Een hoop dient in het teken te staan van de kleine medemens. In dit artikel richten we onze pijlen op een deel van de Ardennen, Belgisch Luxemburg. Dit heuvelachtige deel in België bezit een hoop troeven om de kleinsten te bekoren. De groene bossen, charmante dorpjes, (educatieve) speeldorpen, waterlopen en ontspanningsmogelijkheden prikkelen de zintuigen. Naast de uitdagende omgeving is er ook nog de nabijheid. We spreken nog steeds over België en voor Nederlanders en Belgen spreken we slechts over enkele uurtjes rijden. In het beste geval ideaal om een middagdutje van een kleine sprot te overbruggen? Kortom: een vakantie in Belgisch Luxemburg, in de Belgische Ardennen is veelzijdig en zo geregeld. Stiekem is het niet alleen voor de kinderen een speelparadijs. Ook volwassenen komen er zeker aan hun trekken. De groene omgeving straalt rust uit en dat is hetgeen wat een hoop Vlamingen er zoeken. In het kader van een vakantie met kinderen kan men stellen: kinderen gelukkig, ouders gelukkig en net daarom worden in dit artikel een hoop activiteiten opgesomd gericht om de zintuigen van de kleinsten te prikkelen.

Belgisch Luxemburgse Ardennen, wat is het precies?

De terminologie is ietwat ingewikkeld. Luxemburg is de meest zuidelijke en tevens de grootste provincie van België. Het grenst aan buurlanden Frankrijk en ook aan het Groothertogdom Luxemburg. Luxemburg is dus een Belgische provincie en het is ook nog eens een buurland van België. Het zijn twee aparte zaken. Het land is het enigste land ter wereld met een groothertog als staatshoofd, maar in dit artikel bespreken we dus de Belgische provincie Luxemburg. Het Groothertogdom Luxemburg is ook absoluut de moeite waard met een prachtige hoofdstad, mooie natuur en een uitstekende gastronomie en stiekem raden we een weekend in Luxemburg-Stad zeker aan, maar we richten onze pijlen op België. Een beetje vaderlandsliefde is wel op zijn plaats. De Belgische economie wat ondersteunen helpt altijd. Enerzijds was er de pandemie (covid) en vervolgens waren er ook nog eens de zware overstromingen. De Belgische Ardennen en het Belgisch toerisme in het algemeen zijn nog niet zo lang geleden getroffen door financiële drama’s.

Belgisch Luxemburg maakt grotendeels deel uit van de Ardennen-streek. Het zuidelijke deel maakt geen deel uit van de Ardennen. Dit unieke deel is de Gaume en wordt ook wel eens Belgisch-Lotharingen genaamd. Het klimaat is er milder en hier zijn de temperaturen in de zomer hoger.

Belgische Ardennen met kinderen – activiteiten

Wijzelf verbleven in een vakantiehuis te Manhay. Stadjes Durbuy en La-Roche-en-Ardenne lagen vlakbij. Ook de watervallen van Coo, de prachtige wandelingen van de Ninglinspo en het meer van Nisramont liggen in de buurt en bovendien kan men meerdere (educatieve) parken opmerken in omgeving. Bij het maken van een planning kan het interessant zijn om onderstaande eens door te nemen. Het spreekt voor zich dat dit een selectie is. De Belgische Ardennen – en zeker het Luxemburgse deel – hebben een hoop meer te bieden dan onderstaande. De tijd is echter beperkt en keuzes dienen te worden gemaakt. Onderstaande uitstapjes vonden wijzelf interessant in het kader van een tripje met een dochtertje van 2 jaar en 4 maanden. Ze situeren zich allen in de omgeving van Manhay en Durbuy.

Parc Chlorophylle

In het stadje Dochamps kan men dit educatieve, artistieke bospark opmerken. Het is gelegen tussen Baraque de Fraiture en de Ourthevallei. Gedurende een luswandeling van zo’n 2 kilometer komt men allerlei zaken tegen. Meest noemenswaardig is de prachtige loopbrug in de boomtoppen, maar ook de verschillende speeltuinen zijn van hoge kwaliteit. Recreatief en educatief gaan er hand in hand samen. Onderweg kan men tal van zaken te weten over het leven in het bos. De ingang voor dit park bedraagt 7,5 euro voor een volwassene. Aan de ingang van het park kan men een restaurant opmerken. Voor 10 euro kan men er een kinderspaghetti + ijsje bestellen. De volwassenen lessen hun dorst met een plaatselijk biertje.

Voor ons was dit één van de mooiste parken gedurende onze vakantie in de Ardennen. De gigantische loopbrug met zicht op de boomtoppen is voor jong en oud een leuke ervaring.

FOTO1-PARC-CHLOROPHYLLE

De Ninglinspo

Het maken van mooie natuurwandelingen hoort ook bij een weekend Ardennen met kids. De Ninglinspo is een zijriviertje van de Amblève in de gemeente Aywaille. Het is een bergrivier, maar dan natuurlijk naar Belgische normen. Verwacht geen kolkende watermassa en watervallen. De wandeling duikt steevast op in lijstjes van ‘mooiste wandelingen in de Ardennen’. Onze dochter van 2,5 jaar genoot met volle teugen van de wandeling. Buggyvriendelijk is de wandeling allerminst. Voor jonge kinderen kan een draagrugzak de oplossing bieden. Niet te vergeten attributen: botjes. Af en toe moet men een waterplas doorkruisen en dankzij de botjes vormt dit geen probleem. Kans is groot dat de kinderen spontaan beginnen springen in de waterlopen. Waterspelletjes, altijd leuk.

FOTO2-NINGLINSPO-MET-KIDS

Aan de start van de wandeling treft men een klein parkeerterrein op. Er is plaats voor zo’n 50 wagens, maar bij mooi weer is er een serieus parkeerprobleem. De wandeling van de Ninglinspo is namelijk bijzonder geliefd bij toeristen. Begrijpelijk, want het is best een idyllisch kader. Door de gigantische drukte van de afgelopen jaren is er helaas ook wat sprake van kwaliteitsverlies. Afgespannen delen om schade te herstellen aan de natuur, bredere paden en af en toe wat afval langs het pad zijn zaken die we natuurlijk liever niet zien. Gezond verstand gebruiken tijdens het wandelen is een goed begin en dan kan iedereen nog lang genieten van de natuurlijke pracht.

Plopsa Coo

Aan de voet van de beroemde Watervallen van Coo in de Belgische Ardennen treft men Plopsa Coo aan. Zie het als het kleine zusje van Plopsaland De Panne. Naar onze mening is dit interessant voor kinderen groter dan 1 meter. Kinderen onder 100 centimeter kunnen jammer genoeg niet genieten van een hoop attracties. Standaardzaken zoals een draaimolen, een speeltuin, de hoppende konijnen, autorijles en een kleine kinderboerderij zijn natuurlijk wel van de partij. De beroemde waterval van Coo kan men gratis bezichtigen, maar het zicht vanaf het restaurant van Plopsa Coo is wel subliem. Water en steentjes oefenen ook een aantrekkingskracht uit op kinderen. Steentjes in het water werpen is om de één of andere reden zo bevredigend.

FOTO3-PLOPSA-COO

De parkeertarieven zijn trouwens niet mals. Een parkeerticket op de parking van het park kost 15 euro. In het stadje Stavelot zelf kost een dagticket 8,5 euro (100 meter verder stappen). Indien men bereid is om 300 meter te stappen, dan kan men gratis parking vinden voorbij het station van Stavelot. Langs de gewestweg N633 kan men gratis parkeerplekken opmerken.

Interessant park, maar naar onze mening zijn er leukere parken te ontdekken tijdens een weekend Ardennen met kids. Plopsaland De Panne bezoekt men maar eens tijdens een daguitstap. In het groene deel van België zijn er parken waar de natuur meer centraal staat en dat past beter in het kader. Indien er voldoende tijd is en er is sprake van kinderen van een leeftijd of 5, dan kan de Dino Splash wel een hoogtepunt van de vakantie in de Ardennen betekenen.

Wandeling: rond het meer van Nisramont

Het stadje La-Roche-en-Ardennen is een gekende plek in de Belgische Ardennen. Indien men in de buurt is, dan dient men zeker een uitje te maken richting het stuwmeer van Nisramont. Net zoals de wandeling van de Ninglinspo kan men ook deze wandeling vaak opmerken in lijstjes van avontuurlijke en mooie wandelingen in de Ardennen. Ze liggen bovendien ook niet eens niet zo ver van elkaar.

Het Lac des 2 Ourthes ligt aan de samenloop van de westelijke en oostelijke Ourthe. In de jaren 50 werd hier een waterkrachtcentrale gebouwd. Een stuwdam van meer dan 100 meter kan men er sindsdien opmerken (Barrage de Nisramont). Rond het meer kan men dus een fikse wandeling maken. De afstand bedraagt 14 kilometer. Er dienen een hoop hoogtemeters te worden overwonnen. Reken op 4 à 5 uur. Onderweg voldoende eten en drinken meenemen is de boodschap. Enkel aan het begin van de wandeling – bij de parking voor de wagens – kan men een cafetaria opmerken en de honger stillen kan er enkel met een zakje chips, kaas, salami en een croques monsieur.

Door het groot aantal hoogtemeters is de wandeling niet geschikt voor kinderwagens. De wandeling is wel geschikt voor kinderen, maar vergeet niet dat dit een pittige natuurwandeling is. De prachtige panorama’s, dat is leuk voor jong en oud. Bij jonge kinderen kan een draagrugzak de oplossing bieden. Op die manier wordt het voor de papa een extreem sportief uitstapje. Overigens een aanrader voor kinderen tot een kilogram of 15 zo’n draagrugzak. Het kind kan dan op de rug meegenieten van de wandeling. Er bestaan ook rugdragers voor zwaardere kindjes, maar wandelingen van meer dan 10 kilometers met een hoop hoogtemeters en dan ook nog eens met een zware last op de rug, dat is enkel weggelegd voor getrainde personen.

Durbuy

De kleinste stad van de Ardennen is immens populair. Tijdens de zomermaanden en in vakanties komen de hordes toeristen het piepkleine centrum verkennen. De smalle steegjes en vakwerkhuizen zijn een streling voor het oog. Een hapje eten en plaatsnemen op een terras voor een drankje, dat past allemaal in het kader. De Falize rots is een publiekstrekker en het leuke nieuws is dat men dankzij een korte, maar pittige klim bovenop deze rots kan staan. Hier kan men genieten van een fraai zicht over het ‘kleinste stadje ter wereld’.

Indien men afzakt met kleine kinderen richting Durbuy, dan kan het toeristentreintje een leuke activiteit zijn. Avontuurlijker wordt het door het nabijgelegen Adventure Valley te bezoeken.

FOTO4-DURBUY

Adventure Valley Durbuy

Durbuy trekt dan wel een hoop aandacht naar zich toe, maar we kunnen niet ontkennen dat het een kleine plek is. De smalle steegjes en bezienswaardigheden kan men in enkele uren verkennen. De uitdagende omgeving lokt wandelaars en fietsers. Iets uitdagender wordt het bij een bezoek aan Adventure Valley in Durbuy, op een steenworp van het stadje. Zie het als een soort van openluchtpretpark, maar dan voor de avonturiers. Via ferreta, speleologie, free fall, superfly, klimparcours en een hoogteparcours zijn voorbeelden van avontuurlijke activiteiten. Er is ook een speelzone binnen met onder andere een bowling.

Het is zeker niet geschikt voor alle leeftijden. Voor de allerkleinsten is er een speeltuin, maar enkel om wat in het zand te spelen trekt men uiteraard niet naar Adventure Valley. Er zijn ook verschillende soorten dagpassen beschikbaar. De prijs zal afhangen van de zaken die men wenst te doen. We raden je wel aan om op voorhand even te kijken wat de kinderen precies kunnen doen. Voor via ferrata is het minimumgewicht bijvoorbeeld 40 kilogram en soms zijn er ook regels met betrekking tot de lengte. Kinderen van rond de 5 jaar hier kennis laten maken met het rotsklimmen kan leuke momenten opleveren. Gewoon even de schrik overwinnen en in het diepe springen. Ook voor ouderen grensverleggend.

La Roche + het wildpark

Het dorpje La Roche-en-Ardenne is nog zo’n toeristische hotspot. Het is gelegen aan de oevers van de Ourthe. Boven de stad kan men het kasteel opmerken. In het centrum kan men dankzij een sterk klimmend weggetje de ingang van het kasteel bereiken. Een ticketje kost zo’n 7,5 euro. Voor die prijs kan men genieten van een stukje geschiedenis. Het mooie uitzicht krijgt men er gratis bij. Ook een heuse vogelshow zit inbegrepen in dat tarief.

FOTO5-LAROCHE

De twee tanks die men in de stad ziet zijn er herinnering aan de Tweede Wereldoorlog. De stad werd volledig platgebombardeerd. Geïnteresseerden in het woelige verleden kunnen ook een kijkje nemen in het museum in het stadscentrum.

De bosrijke omgeving is een zegen voor mountainbikers, liefhebbers van kanovaren en wandelaars. Die groene omgeving ziet men dankzij een bezoek aan het wildpark van La Roche-en-Ardenne. Dankzij een autorit van zo’n 10 minuten door de bossen bereikt met het park. Al wandelend kan men dan wat bewoners van het bos ontmoeten. Denk aan damherten, wilde zwijnen, vossen, oehoe, wolven en moeflons. Aan de ingang merkt men een grote chalet op alwaar men iets kan eten en drinken. Ook een speeltuin kan de kleinsten animeren. De gratis speeltuin in combinatie met het zicht op enkele bezoekers van het wildpark (schapen en geiten) maken de rit reeds de moeite.

Vakantie in de Ardennen met kinderen – waar verblijven?

Belgisch Luxemburg is een toeristische regio. Een hoop Vlamingen bezitten een tweede verblijf in de streek. Meermaals per jaar verruilen ze het drukke Vlaanderen en trekken ze dan richting de rust van de Ardennen. Men kan er probleemloos een kamer vinden in een hotel en vakantiehuizen zijn immens populair. Die vakantiehuizen kan men trouwens in alle maten en gewichten vinden. Groepen van meer dan 20 personen nemen hun intrek in een luxueus kasteel en een koppeltje is dan weer beter af in een chalet. Iets avontuurlijker is het op een camping. Dan is de leeftijd van de kinderen natuurlijk een belangrijk element. Kleine kinderen kan men misschien beter niet in een tent te slaap leggen, maar in een glamping (een luxueuze versie van een camping) is tegenwoordig veel mogelijk.

In het kader van kinderen zijn vakantieparken dan wel weer noemenswaardig. Een huisje huren en rondom tal van ontspanningsmogelijkheden logeren is een leuke gedachte. Het is maar om aan te tonen dat de mogelijkheden best eindeloos zijn en dat veel zal afhangen van de persoonlijke behoeften en – uiteraard – ook van het budget.

Wijzelf werden aangetrokken tot een villa te Manhay. Een quasi nieuwbouw met een aanzienlijke tuin en een aparte kamer voor de dochter. Twee nachten kwam er wat familie op logement en dan was een extra kamer mooi meegenomen. Het vakantiegevoel werd versterkt door de enorme lichtinval, het prachtige zicht, de koffiemachine met koffiebonen en de gigantische raampartijen van het huis keken uit op een bosrijke omgeving. Sites zoals booking.com, AirBNB en aanbieders van vakantiehuizen eens bezoeken en voor je het weet werd een passende accommodatie gevonden voor het gezelschap.

Een vakantie met kinderen in Belgisch Luxemburg

De Belgische Ardennen zijn een geliefkoosde plek om een weekend door te brengen. Gedurende de zomervakantie trekken gezinnen voor een langere periode naar het groene deel van België. Men kan gerust stellen dat de verschillen tussen Vlaanderen en Wallonië zorgen voor een heus vakantiegevoel. Eerst en vooral is er het taalverschil, maar ook de aanwezigheid van een bosrijk middelgebergte zorgt voor aanzienlijke verschillen. De gigantische bossen en heuvels zorgen voor de rust. Het drukke Vlaanderen verruilt men dankzij een autoritje van zo’n 2 uur voor de rustige Ardennen. De kinderen kan men plezieren door kindvriendelijke activiteiten in te plannen. In dit artikel staan reeds een hoop kindvriendelijke zaken beschreven en hopelijk helpt het bij het plannen van jouw vakantie in België.