Weekend in België

Mooiste natuur

België, hoewel bekend om zijn bruisende steden, herbergt ook een overvloed aan prachtige natuurlijke plekken waar je de frisse lucht kunt inademen en kunt genieten van de schoonheid van het landschap. Hier zijn 10 van de mooiste natuurlijke plekken in België.

1. De Hoge Venen

De Hoge Venen, gelegen in de Oostkantons, vormen het hoogste punt van België. Dit uitgestrekte hoogveengebied is bezaaid met veenmeren, heidevelden en dennenbossen. Het Signal de Botrange biedt een panoramisch uitzicht over deze adembenemende wildernis. Wandelpaden kronkelen door het ruige terrein, waardoor bezoekers de kans krijgen om zeldzame plantensoorten en unieke fauna te ontdekken.

2. De Ardennen

De Ardennen, een bebost en heuvelachtig gebied in het zuiden van België, bieden een ontsnapping aan de stedelijke drukte. Pittoreske rivieren zoals de Ourthe slingeren door de valleien, terwijl dichte bossen en schilderachtige dorpjes het landschap sieren. Het is een paradijs voor wandelaars, met routes zoals de Ninglinspo-promenade langs de gelijknamige bergbeek. Voor mooie natuur is men in de Ardennen altijd aan het goede adres.

3. Hallerbos

In het voorjaar komt Hallerbos tot leven met een tapijt van blauwe boshyacinten. Dit betoverende bos, gelegen ten zuidoosten van Brussel, is een populaire bestemming voor natuurliefhebbers en fotografen. De paarse bloemen bedekken de bosbodem en creëren een sprookjesachtige sfeer. Wandelpaden leiden bezoekers door deze betoverende bloemenzee.

4. De Zwinvlakte

Aan de Belgische kust strekt de Zwinvlakte zich uit, een uitgestrekt natuurgebied met duinen, slikken en schorren. Het is een belangrijk vogelreservaat waar trekvogels halt houden tijdens hun reis. Het Zwin Natuur Park biedt bezoekers de mogelijkheid om de diverse flora en fauna van dit unieke kustlandschap te ontdekken.

5. De Grotten van Han

Diep onder de grond in Han-sur-Lesse bevinden zich de Grotten van Han, een ondergronds netwerk van grotten en gangen. Bezoekers kunnen een ondergrondse rivier bewonderen en stalactieten bewonderen tijdens een magische boottocht. Boven de grond biedt het wildpark van Han de gelegenheid om wilde dieren in een natuurlijke omgeving te observeren.

6. De Voerstreek

In het oosten van België ligt de schilderachtige Voerstreek, een regio met glooiende heuvels, boomgaarden en schilderachtige dorpjes. Wandelpaden, zoals het Streek-GR-Pad, leiden door dit rustige landschap, waar bezoekers kunnen genieten van de lokale gastvrijheid en streekproducten.

7. De Maasvallei

Langs de meanderende rivier de Maas strekt zich een prachtig landschap uit, bekend als de Maasvallei. Hier ontmoeten groene weilanden, kliffen en schilderachtige dorpjes elkaar. De Citadelle van Dinant, gelegen op een rotsachtige uitloper boven de stad Dinant, biedt een panoramisch uitzicht over dit betoverende landschap.

8. De Lommelse Sahara

De Lommelse Sahara, in de provincie Limburg, lijkt op een stukje woestijn in het hart van België. Zandduinen, heldere meren en uitgestrekte heidegebieden kenmerken dit unieke natuurgebied. Het is een ideale plek voor wandelaars, fietsers en natuurliefhebbers die willen genieten van de rust en sereniteit van deze ongewone omgeving.

9. De Gileppe Dam

De Gileppe Dam, in de provincie Luik, is niet alleen een indrukwekkend staaltje van waterbouwkunde, maar ook een prachtige natuurlijke omgeving. Omringd door bossen en heuvels biedt het stuwmeer van de Gileppe Dam een schilderachtig decor voor wandelaars en fietsers. Het uitkijkpunt op de dam biedt een adembenemend uitzicht over het landschap.

10. Het Meer van Genval

Ten zuidoosten van Brussel ligt het Meer van Genval, een schilderachtig meer omgeven door bossen. Het meer biedt de mogelijkheid voor ontspannende wandelingen langs de oever en activiteiten zoals kajakken. Charmante restaurants aan het water nodigen uit tot een rustige maaltijd met uitzicht op het kalme wateroppervlak.

11. Heuvelland

Heuvelland, gelegen in het uiterste westen van België, omvat glooiende heuvels, pittoreske dorpjes en uitgestrekte wijngaarden. De regio biedt prachtige panorama’s vanaf heuveltoppen zoals de Kemmelberg. Wandelaars en fietsers kunnen genieten van schilderachtige routes, terwijl historische bezienswaardigheden zoals de Dodengang herinneren aan de Eerste Wereldoorlog.

12. De Vlaamse Ardennen

De Vlaamse Ardennen, in het zuiden van Oost-Vlaanderen, zijn een paradijs voor natuurliefhebbers en fietsers. Pittoreske heuvels, kabbelende beekjes en kronkelende wegen kenmerken dit gebied. De Oude Kwaremont en de Muur van Geraardsbergen dagen fietsers uit, terwijl rustige wandelpaden de prachtige natuur onthullen. Het Muziekbos bij Ronse biedt een oase van rust met majestueuze beukenbossen.

België, doordrenkt van natuurlijke pracht, biedt een scala aan landschappen die elke natuurliefhebber zullen bekoren. Of het nu de uitgestrekte heidevelden, beboste heuvels of betoverende meren zijn, deze plekken nodigen uit tot het opsnuiven van frisse lucht en het bewonderen van de ongerepte schoonheid van het land. Van de Hoge Venen tot de Vlaamse Ardennen, België herbergt een schat aan natuurlijke schatten die wachten om ontdekt te worden.

Deze 10 natuurlijke plekken in België vormen een divers palet van landschappen, variërend van uitgestrekte bossen en heidevelden tot betoverende grotten en schilderachtige meren. Of je nu op zoek bent naar avontuurlijke wandelingen, ontspannen momenten in de natuur of de opwinding van unieke flora en fauna, België heeft voor elk wat wils.