Weekend in België

Met kinderen

Vlaanderen – en eigenlijk gans België – beslaat een klein oppervlak. De vele hoogtepunten liggen dus eigenlijk nooit ver van elkaar. De kust in West-Vlaanderen verruilt men voor een groene omgeving in La Roche in geen tijd. Een autorit van Oostende naar La Roche-en-Ardenne (een toeristische hotspot) duurt slechts 2 uur en 30 minuten. Getrainde personen kunnen ook fietsen, reken op 14 uur beweging. Het is maar om aan te tonen dat alles vlot bereikbaar is in het kleine landje. Niet ver van de Belgische Kust kan men Brugge aantreffen. Het historische centrum is een streling voor het oog. Niet voor niets werd dit centrum van de middeleeuwse stad opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Slenteren door de smalle, verkeersluwe steegjes en de historische panden aanschouwen, plaats nemen op een terras en de dynamiek van de stad aanschouwen, bezienswaardigheden bezoeken en genieten van de tijd ter plaatse zijn zaken die op de agenda staan tijdens een weekend Brugge. In het kader van een uitstap met kinderen is Brugge ook relevant. De kleine medemens kan volop ontdekken in de stad. In dit artikel bespreken we dan ook zaken die men zeker niet mag missen tijdens een weekend Brugge met kids. Over het algemeen is een stedentrip ook voor (jonge) kinderen een verrijking. De zintuigen worden geprikkeld en het ontdekken kan beginnen.

Brugge met kinderen? Enkele tips

Beklim het Belfort

Op de prachtige Grote Markt kan men onder andere het Belfort opmerken. Het gebouw is 83 meter hoog en dankzij 366 trappen kan men de toren ook beklimmen. Eenmaal boven kan men genieten van een fraai zicht over de Grote Markt, Brugge en omstreken. De schatkamer en de muziekrol zijn interessante tussenstops. Uiteraard best handig indien de kinderen oud genoeg zijn om zelfstandig op de trappen te lopen. Het laatste stuk voor het uitzichtplatform is sterk stijgend en daar kunnen de jongsten zeker wat hulp gebruiken. Na het betreden van een hoop trappen is het tijd voor de volgende tip:

Pannenkoeken eten in het historische centrum

Na een fikse rondwandeling in de stad kan men de energiereserves aanvullen mits een heerlijke, vers gemaakte pannenkoek. Uiteraard kan men plaatsnemen op een terras en ook genieten van een heerlijk, plaatselijk gebrouwen biertje. Aan restaurants en cafés is er geen gebrek in de stad. Op voorhand even opzoeken welke eetgelegenheden een goede reputatie hebben kan helpen. Het is uiteraard de bedoeling om een verse pannenkoek voorgeschoteld te krijgen. In toeristische steden is dat namelijk geen vanzelfsprekendheid.

Rit op de koets

Brugge op een gemoedelijke en romantische manier ontdekken kan per koetsrit. Op de Grote Markt wachten koetsiers en daar kan men dan een ritje beginnen. De rit duurt ongeveer 30 minuten en zal langs de voornaamste bezienswaardigheden passeren. Onderweg zal de koetsier wat kennis verspreiden. Zo’n ritje is best prijzig. Reken op een 60 euro. Idealiter kunnen dus meerdere personen genieten van de rit. Uiteraard kan men Brugge ook perfect te voet verkennen. Op de Grote Markt verzamelen de koetsiers en over het algemeen is het geen probleem om de paarden even te laten aaien door kinderen. Dit vraagt men natuurlijk best even na aan de koetsier.

Tijdens het wandelen door de smalle, historische steegjes zorgen de paarden en koetsen vaak voor idyllische plaatjes. Men wordt als het ware gekatapulteerd in de tijd.

Boottochtje

Men kan de stad niet alleen per koets ontdekken, maar ook per boot. Op de Brugse Reien varen een hoop bootjes. In het hoogseizoen, bij mooi weer, zitten de bootjes afgeladen vol met toeristen. Het is de perfecte manier om de stad te ontdekken. Op het water kan men een andere blik werpen op de stad. De kleine tuinen van prachtige herenhuizen, historische architectuur en vergeten plekjes ontdekt men dankzij een rondvaart op ‘de aderen van de stad’. Per boot, of per koets?

Kinderboerderijen

De drukte van de stad kan men in geen tijd verruilen voor het groene van het Brugse Ommeland. In het kader van een weekendje met kinderen kan een bezoek aan een kinderboerderij zeker in de agenda worden genoteerd. Men kan er – hoe kan het ook anders – de voornaamste boerderijdieren opmerken. Vaak is er een speelschuur aanwezig. Een zandbak in combinatie met enkele speeltoestellen is ook altijd een voltreffen. De Zeven Torentjes en De Pierlapont zijn voorbeelden van leuke kinderboerderijen in de regio van Brugge.

Tegenwoordig bieden een hoop kinderboerderijen ook verrassende overnachtingen aan. Luxueus genieten op de boerderij in een bijgebouw, of slapen in een tent tussen de boerderijdieren zijn dan mogelijkheden.

Brugge bezoeken met kinderen?

Bovenstaande ideeën waren slechts enkele zaken die men zeker kan doen tijdens een weekend Brugge met kinderen. Wel moeten we opmerken dat stedentrips en nieuwe plekjes verkennen zaken zijn die ook de kleinsten kunnen prikkelen. Af en toe wat extra pauzes inlassen en activiteiten opzoeken specifiek gericht op de leeftijd van de reisgenoten en de pret kan beginnen. Bovenstaande tips kunnen helpen bij het plannen van een kindvriendelijke trip, maar ook bij een weekend met kinderen kan men zeker ook musea en dergelijke bezoeken.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *