Weekend in België

Brussel

Brussel, de hoofdstad van België, heeft veel te bieden voor elke reiziger. De grootstad komt niet altijd even positief in het nieuws, maar Brussel is een heuse citytrip waard. Men kan er moeiteloos 3 dagen vullen en ook de omgeving heeft veel moois te bieden. De meest bekende monumenten zijn het Atomium en het kleine ‘Manneken Pis’, maar ook de Grote Markt is een streling voor het oog. Hoogtijd om een weekendje in België te plannen.

Geschiedenis en cultuur

Ten eerste is Brussel een stad vol geschiedenis en cultuur. Je kunt een bezoek brengen aan de Grote Markt, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat en wordt beschouwd als een van de mooiste pleinen ter wereld. De prachtige architectuur van de gebouwen rondom het plein, waaronder het stadhuis, is adembenemend. Ook het Atomium, een overblijfsel van de Wereldtentoonstelling van 1958, is een must-see. Het is een uniek bouwwerk dat een uitstekend uitz biedt over de stad. Daarnaast zijn er tal van musea in Brussel, zoals het Magritte Museum, het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten en het Stripcentrum, waar je de rijke kunst- en culturele geschiedenis van de stad kunt ontdekken.

Een weekend Brussel is ook gastronomisch genieten

Ten tweede staat Brussel bekend om zijn gastronomische scene. Je moet zeker wat Belgische chocolade proberen, die wereldwijd bekend staat om zijn kwaliteit en smaak. Ook Belgisch bier is een must-try. Brussel heeft talloze brouwerijen en cafés waar je verschillende soorten bier kunt proeven. Daarnaast is de stad beroemd om zijn wafels, frites en mosselen, die je allemaal kunt proeven in de vele restaurants en eetkraampjes verspreid over de stad.

Prachtige hoogtepunten van Brussel

 • Het Atomium: Dit beroemde monument symboliseert de vooruitgang van de wetenschap en wordt beschouwd als het symbool van Brussel.
 • De Grote Markt: Een van de mooiste pleinen van Europa, omringd door prachtige gildehuizen en het stadhuis van Brussel.
 • Manneken Pis: Het wereldberoemde standbeeld van een plassend jongetje dat symbool staat voor de Brusselse vrijgevochtenheid. Het kleine beeldje is één van de populairste plekjes in Brussel.
 • De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België: Een indrukwekkende kunstcollectie met werken van Vlaamse meesters zoals Rubens en Bruegel.
 • Het Koninklijk Paleis van Brussel: De officiële residentie van de Belgische koninklijke familie.
 • Het Jubelpark: Een prachtig park met imposante gebouwen zoals de Triomfboog en verschillende musea, waaronder het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis.
 • Het Magritte Museum: Gewijd aan de surrealistische kunstenaar René Magritte, is dit museum een must-visit voor kunstliefhebbers.
 • Het Belgisch Stripcentrum: Een eerbetoon aan de Belgische stripkunst met tentoonstellingen gewijd aan iconische personages zoals Kuifje en de Smurfen.
 • Het Sint-Michiels en Sint-Goedele Kathedraal: Een prachtig gotisch gebouw dat de skyline van Brussel domineert.
 • Het Europees Parlement: Een belangrijk politiek orgaan dat een bezoek waard is voor iedereen die geïnteresseerd is in de Europese Unie.
 • Het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika: Een museum dat de kunst en geschiedenis van Afrikaanse landen belicht.
 • Het Koninklijk Theatre Toone: Een marionettentheater dat de traditionele Belgische kunst van het marionettenspel in ere houdt.
 • Het Justitiepaleis: Een imposant gebouw dat dominant aanwezig is in de stad en een van de grootste gerechtsgebouwen ter wereld is. Staat jammer genoeg reeds lange tijd in de steigers.
 • Het Hortamuseum: Een museum dat zich in het voormalige huis van de beroemde architect Victor Horta bevindt en een eerbetoon is aan de art nouveau-stijl.
 • Het Îlot Sacré: Een pittoreske wijk in het historische centrum van Brussel met smalle straatjes, gezellige restaurants en trendy boetieks.
 • Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen: Een museum met een indrukwekkende collectie dinosaurusskeletten, waaronder de wereldberoemde Bernissart-iguanodons.
 • Het Autrique Huis: Het eerste ontwerp van Victor Horta, een van de belangrijkste art nouveau-architecten, is nu een museum gewijd aan zijn werk.
 • Het Museum van de Stad Brussel (Broodhuis): Een museum dat de geschiedenis en cultuur van Brussel toont, inclusief een indrukwekkende collectie van kostuums van het Manneken Pis

Ontspanning

Ten derde biedt Brussel ook veel mogelijkheden voor winkelen en ontspanning. De stad heeft een breed scala aan winkels, variërend van boetieks in de trendy wijk Dansaert tot grote winkelcentra zoals de Louizalaan en de Nieuwstraat. Als je even wilt ontspannen, kun je een wandeling maken in een van de vele parken van Brussel, zoals het Warandepark of het Ter Kamerenbos. Je kunt ook een bezoek brengen aan de Brusselse markten, zoals de Vlooienmarkt op het Vossenplein of de antiekmarkt in het Zavelkwartier, waar je unieke vondsten kunt doen.

Omgeving

Daarnaast is Brussel ook een ideale uitvalsbasis voor het verkennen van andere Belgische steden. Het is gemakkelijk om met de trein naar steden zoals Gent, Antwerpen of Brugge te reizen, die allemaal binnen een uur te bereiken zijn. Dit geeft je de mogelijkheid om meer van België te zien tijdens je verblijf in Brussel. Voornamelijk voor buitenlandse toeristen is dit een handig gegeven. Op die manier kunnen ze tijdens één enkele internationale reis meerdere prachtige Belgische bezoeken.

Kortom, een weekend naar Brussel trekken is een geweldig idee omdat de stad een rijke geschiedenis en cultuur heeft, een gastronomische scene om van te watertanden en volop mogelijkheden biedt voor winkelen en ontspanning. Bovendien is Brussel een ideale uitvalsbasis voor het verkennen van andere steden in België. Drie dagen zijn genoeg om de hoogtepunten van de stad te verkennen en misschien blijft er nog wat tijd over om de omgeving wat te verkennen. Raar maar waar, die omgeving is best groen. Het Zoniënwoud is dan zeker een vermelding waard.