Weekend in België

Luxemburg Stad

Luxemburg stad is de hoofdstad van het Groothertogdom Luxemburg en tevens de grootste stad van het land. Met ongeveer 120.000 inwoners is het een relatief kleine stad, maar wat het mist in omvang, maakt het zeker goed in geschiedenis, cultuur en charme. In het kader van een citytrip dichtbij is een weekend naar Luxemburg stad trekken een goed idee. In de buurt van de stad valt een hoop meer te ontdekken. Luxemburg is klein qua oppervlak en mits een kleine rondreis kan men de mooiste bezienswaardigheden aanschouwen.

Historische centrum

Luxemburg stad ligt in het zuiden van het land, en is gebouwd op verschillende heuvels die omgeven zijn door de rivieren de Alzette en de Pétrusse. Deze natuurlijke kenmerken geven de stad een schilderachtige en unieke uitstraling. Het historische centrum staat sinds 1994 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, en biedt een mix van oude monumenten en moderne gebouwen.

Bezienswaardigheden

Een van de meest opvallende bezienswaardigheden van Luxemburg stad is de Kazematten, een ondergronds netwerk van tunnels en galerijen die werden gebouwd in de 17e eeuw en later werden uitgebreid. Deze tunnels werden oorspronkelijk gebruikt als versterkingen voor de stad, en stelden de inwoners in staat om zich te beschermen tijdens belegeringen. Vandaag de dag zijn de Kazematten open voor het publiek en kunnen bezoekers een kijkje nemen in de geschiedenis van de stad.

Een andere belangrijke historische site is de Adolfsbrug, ook wel bekend als de Grote Brug. Deze brug, die over de Pétrusse loopt, is een van de meest iconische symbolen van Luxemburg stad. De brug is gebouwd in 1903 en is vernoemd naar groothertog Adolf van Luxemburg. Vanaf de brug heeft men een prachtig uitzicht op de oude stad en de klokkentoren van de Notre-Dame.

Het historische centrum van Luxemburg stad, ook bekend als het Bovenstad, is een doolhof van geplaveide straatjes, oude gebouwen en charmante pleinen. Het is een genot om door de smalle steegjes te wandelen en de sfeer van de middeleeuwse stad op te snuiven. Enkele van de belangrijkste pleinen in de Bovenstad zijn het Place d’Armes, het Place de la Constitution en het Place Guillaume II. Hier vindt men talloze cafés, restaurants en winkels, waar men kan genieten van een hapje en een drankje terwijl men geniet van het uitzicht op de historische gebouwen.

Een andere opvallende bezienswaardigheid in Luxemburg stad is het Groothertogelijk Paleis. Dit paleis, gelegen in de Bovenstad, is de officiële residentie van de Groothertog van Luxemburg. Het paleis is gebouwd in de 16e eeuw en is een prachtig voorbeeld van renaissance-architectuur. Hoewel het paleis niet open is voor het publiek, kan men wel de wisseling van de wacht zien, die dagelijks om 12.00 uur plaatsvindt.

Luxemburg stad heeft ook een aantal interessante musea en culturele instellingen. Het Musee d’Histoire de la Ville de Luxembourg geeft een overzicht van de geschiedenis van de stad, van de Romeinse tijd tot het heden. Het Museum voor Moderne Kunst, ook wel bekend als Mudam, is gewijd aan hedendaagse kunst en bevindt zich in een spectaculair modern gebouw, ontworpen door de beroemde Chinese architect Ieoh Ming Pei.

Naast de vele historische en culturele bezienswaardigheden, heeft Luxemburg stad ook een bruisend uitgaansleven. Er zijn tal van bars, clubs en restaurants waar men kan genieten van een gezellige avond uit. Luxemburg stad staat ook bekend om zijn culinaire scene, met een breed scala aan restaurants die gerechten uit de Luxemburgse keuken, maar ook internationale gerechten serveren.

In de buurt

Luxemburg is klein qua oppervlak en de belangrijkste bezienswaardigheden van het land kan men dan ook telkens vlakbij elkaar aantreffen. Met het gratis openbaar vervoer kan men zo van hoogtepunt naar hoogtepunt pendelen. Op die manier haalt u het meeste uit uw weekend Luxemburg. We sommen enkele zaken op:

Kasteel Vianden: Gelegen in het pittoreske stadje Vianden, is dit middeleeuwse kasteel een van de best bewaarde kastelen in Europa. Met zijn imposante torens, prachtige binnenplaatsen en uitzicht op de omgeving, trekt het jaarlijks veel bezoekers.

De Boven-Sûre: Dit prachtige natuurgebied is ideaal voor liefhebbers van outdooractiviteiten. Het is een populaire bestemming voor wandelaars, fietsers en watersporters. Het gebied is bezaaid met bossen, meren en heuvels, en biedt adembenemende landschappen.

Müllerthal: Bekend als “Klein Zwitserland”, biedt Müllerthal indrukwekkende rotsformaties, kronkelende rivieren en dichte bossen. Het is een paradijs voor wandelaars en natuurliefhebbers, met talloze gemarkeerde paden om te verkennen. De trail omvat 3 lussen en meet in totalileit zo’n 112 kilometer. Het is een populaire, gewaagde wandeling.

De Abdij van Echternach: Gelegen in de eeuwenoude stad Echternach, is de abdij van Echternach een belangrijk religieus en historisch monument. Het heeft een prachtige kloostertuin en een indrukwekkende basiliek die dateert uit de 11e eeuw.

Citytrip naar Luxemburg stad?

Kortom, Luxemburg stad is een charmante en historische stad die zeker een bezoek waard is. Met zijn rijke geschiedenis, adembenemende uitzichten en levendige cultuur biedt de stad voor elk wat wils. Of men nu geïnteresseerd is in geschiedenis, cultuur, gastronomie of gewoonweg wil genieten van de schoonheid van de stad, Luxemburg stad heeft het allemaal. Eventueel kan men een iets langer periode vertoeven en er een heuse rondreis van maken. Uiteraard is een weekendje Luxemburg ook een verstandig idee.