Weekend in België

Romantisch weekend

Een romantisch weekend beleven? In België kan dit perfect in het prachtige Brugge. Indien men iets verder wenst te vertoeven, dan is Parijs een goede keuze. De bijnaam van de hoofdstad van Frankrijk luidt niet voor niets: ‘stad der romantiek’. Een citytrip naar Parijs met de wederhelft is dus altijd een goed idee. De stad straalt op zich al een hoop romantiek uit, maar men kan altijd wat handige tips toepassen en dat wordt het gewoon extra romantisch.

Waarom noemt men Parijs ook wel stad van de liefde?

De bijnaam “Stad van de Liefde” voor Parijs is ontstaan vanwege de romantische sfeer en de associatie met liefde en romantiek die de stad oproept. Er zijn verschillende redenen waarom Parijs deze romantische reputatie heeft gekregen:

 • Architectuur en sfeer: Parijs staat bekend om zijn prachtige architectuur, met name de romantische bouwstijl van de 19e eeuw. De sfeer van de smalle straatjes, de Seine-rivier, verlichte bruggen en iconische gebouwen zoals de Eiffeltoren dragen bij aan de romantische ambiance.
 • Kunst en cultuur: Parijs is een centrum van kunst en cultuur, met talloze musea, galeries en theaters. De stad heeft een lange geschiedenis als ontmoetingsplaats voor kunstenaars, schrijvers en intellectuelen, en deze creatieve sfeer draagt bij aan de romantiek.
 • Culinaire ervaring: Parijs staat ook bekend om zijn gastronomie en heeft talloze romantische restaurants en cafés. Het delen van een maaltijd in een intieme omgeving draagt bij aan de romantische beleving van de stad.
 • Historische romantiek: Parijs heeft een rijke geschiedenis die doordrenkt is van romantiek. Denk hierbij aan beroemde liefdesverhalen, literaire werken zoals “Les Misérables” en “De Klokkenluider van de Notre-Dame”, en iconische romantische films die zich in Parijs afspelen.
 • Liefdesbruggen en -sloten: Het gebruik van liefdessloten op bruggen zoals de Pont des Arts is een romantische traditie in Parijs. Koppels bevestigen een slot aan de brug en gooien vervolgens de sleutel in de Seine als symbool van hun eeuwige liefde.

Al deze elementen dragen bij aan het romantische imago van Parijs, waardoor het de bijnaam “Stad van de Liefde” heeft gekregen. Enkele tips om het romantisch weekend in Parijs nog extra te romantiseren:

Romantische citytrip naar Parijs – tips

 • Boek een mooie en romantische accommodatie, zoals een boutiquehotel met uitzicht op de Eiffeltoren of een charmant appartement in een romantische wijk zoals Montmartre.
 • Neem de tijd om te genieten van een romantische en ontspannen cruise over de Seine, waarbij je de bekende bezienswaardigheden van Parijs bewondert.
 • Bezoek bij zonsondergang de Eiffeltoren en geniet van het adembenemende uitzicht op de stad. Overweeg om een fles champagne mee te nemen om het moment extra speciaal te maken.
 • Verken de charmante straatjes van Montmartre en breng een bezoek aan de iconische Sacré-Cœur basiliek, gelegen op de top van de heuvel. Geniet van het prachtige uitzicht over de stad.
 • Maak een romantische wandeling langs de oevers van het Canal Saint-Martin, vooral tijdens de zonsondergang. Het kanaal biedt een rustige en serene sfeer.
 • Bezoek de prachtige en romantische tuinen van het Paleis van Versailles. Breng een picknickmand mee en geniet samen van een rustige en romantische lunch in de weelderige tuinen.
 • Ga samen naar een avond bij de opera. Parijs heeft verschillende prachtige operahuizen waar je kunt genieten van een adembenemende voorstelling.
 • Verken de gezellige wijk Le Marais en geniet van een romantische wandeling door de kronkelende straatjes vol met boetiekjes, kunstgalerijen en gezellige cafés.
 • Maak een romantische boottocht op het Canal Saint-Martin en bewonder de charmante sluizen en bruggen terwijl je gezellig onder een dekentje zit.
 • Geniet van culinaire hoogstandjes in de romantische sfeer van een authentiek Parijs restaurant. Kies bijvoorbeeld voor een intiem restaurant met kaarslicht en een menu vol Franse delicatessen.

Een weekendje Parijs boeken als verrassing voor de geliefde is dus zeker een romantisch gegeven. De stad op zich is reeds romantisch en bovendien kan men dankzij bovenstaande tips het geheel nog wat extra romantiseren.