Weekend in België

Reims

Reims is een charmante stad in Frankrijk, gelegen in de regio Champagne-Ardenne. Het is vooral bekend vanwege de kathedraal waar de Franse koningen werden gekroond, maar er is nog veel meer te ontdekken in deze stad. Als je erover nadenkt om een weekend door te brengen in Reims, dan is dat zeker een goed idee! Bovendien ligt de Noord-Franse stad slechts op 230 kilomter van Brussel. Een weekende champagnestreek is dan ook zo geregeld.

Geschiedenis van Reims

Reims heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd. Het was destijds een belangrijke stad in het Gallische rijk en heeft sindsdien vele hoogte- en dieptepunten gekend. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd Reims zwaar gebombardeerd, maar de stad is sindsdien weer opgebouwd en heeft haar oude glorie hervonden.

Een van de hoogtepunten van een bezoek aan Reims is de prachtige kathedraal Notre-Dame de Reims. Deze gotische kathedraal is een UNESCO-werelderfgoed en is een van de mooiste voorbeelden van gotische architectuur in Frankrijk. Binnenin de kathedraal vind je prachtige glas-in-loodramen en een schatkamer met religieuze kunstwerken.

Een ander belangrijk cultureel hoogtepunt van Reims is het Palais du Tau, dat naast de kathedraal ligt. Dit voormalige paleis van de aartsbisschoppen van Reims herbergt nu een museum dat de geschiedenis van de kathedraal en de koninklijke kroningen laat zien. Je kunt hier onder andere de authentieke kroon van Lodewijk XV bekijken.

Véél champagne

Naast het ontdekken van de historische bezienswaardigheden, is Reims ook bekend om zijn productie van champagne. In de omgeving van de stad zijn vele champagnehuizen te vinden waar je kunt genieten van rondleidingen en proeverijen. Het is de perfecte gelegenheid om meer te leren over het productieproces van champagne en om verschillende soorten te proeven.

Daarnaast heeft Reims ook een bruisend centrum met vele restaurants, cafés en winkels. Je kunt hier genieten van heerlijke Franse gerechten en lokale specialiteiten, zoals de beroemde Reims ham en de biscuits de Reims – droge, roze koekjes die perfect passen bij een glas champagne.

Kunst

Als je van kunst houdt, dan is een bezoek aan het Museum of Fine Arts in Reims zeker de moeite waard. Dit museum herbergt een collectie van middeleeuwse tot moderne kunstwerken, waaronder werken van bekende kunstenaars zoals Renoir, Monet en Picasso.

Omgeving

Reims is ook een goede uitvalsbasis voor het verkennen van de omgeving. Je kunt bijvoorbeeld een dagtrip maken naar de stad Epernay, die ook bekend staat om zijn champagnehuizen. Daarnaast zijn er verschillende wijngaarden en dorpen in de regio Champagne-Ardenne die een bezoek waard zijn.

Weekend naar Reims

Al met al is een weekend in Reims een fantastisch idee. De stad biedt een perfecte combinatie van geschiedenis, cultuur, champagne en heerlijk eten. Of je nu geïnteresseerd bent in architectuur, kunst, gastronomie of gewoon wilt genieten van de Franse levensstijl, Reims heeft voor ieder wat wils. Dus pak je koffers en bereid je voor op een weekend vol ontdekkingen en geniet van al het moois dat deze stad te bieden heeft!