Weekend in België

Doornik bezoeken? Zeker

Doornik, ook wel bekend als Tournai, is een schilderachtige stad in het zuiden van België, gelegen in de provincie Henegouwen. Met zijn rijke geschiedenis, architectonische hoogtepunten en culturele erfgoed is Doornik zeker een citytrip waard. De stad is een beetje onontdekt, maar hoogtijd om daar verandering in te brengen.

Geschiedenis

Doornik heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd. Het was een belangrijke handelsstad tijdens het middeleeuwse tijdperk en heeft veel van zijn historische charme behouden. Een van de hoogtepunten van de stad is de prachtige kathedraal van Notre-Dame, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. De kathedraal is een meesterwerk van gotische architectuur en herbergt enkele van de mooiste kunstwerken van België, zoals de doopvont van Hendrik I, het marmeren beeld van Christus en de dertiende-eeuwse muurschilderingen.

Hoogtepunten Doornik

Naast de kathedraal zijn er nog veel meer bezienswaardigheden in Doornik. Het Belfort van Doornik is een ander UNESCO-werelderfgoed en biedt een panoramisch uitzicht over de stad. Het is ook mogelijk om de klokkentoren te beklimmen en de historische klokken te bewonderen. Het stadhuis van Doornik, Hôtel de Ville genaamd, is ook een indrukwekkend gebouw met zijn gotische en renaissancistische architectuur.

Voor liefhebbers van kunst en geschiedenis heeft Doornik ook genoeg te bieden. Het Musée des Beaux-Arts herbergt een uitgebreide collectie schilderijen en sculpturen, waaronder werken van Rubens, Van Dyck en Monet. Het Museum voor Schone Kunsten van Doornik is ook een bezoek waard, met zijn exposities van moderne en hedendaagse kunst.

Een andere interessante plek om te bezoeken is het Museum voor Natuurgeschiedenis en Vivarium. Hier kunt u meer te weten komen over de flora en fauna van de regio. Het is ook mogelijk om verschillende diersoorten te zien, waaronder exotische vogels, slangen en schildpadden.

Een citytrip naar Doornik zou niet compleet zijn zonder een bezoek aan een van de lokale markten. De Grote Markt van Doornik is een bruisende plek met veel kraampjes waar u lokale producten kunt kopen, zoals vers fruit, groenten, kaas en vleeswaren. Het is ook mogelijk om lokale specialiteiten te proeven, zoals de beroemde Doornikse salade, gemaakt met ham, witlof en mayonaise.

Voor liefhebbers van gastronomie zijn er vele restaurants in Doornik waar u kunt genieten van de lokale keuken. Probeer zeker een van de smakelijke gerechten, zoals de Carbonnade flamande, een stoofpot van rundvlees in bier, of de filet américain, een gehaktballetje van rauw rundvlees geserveerd met frietjes.

Doornik is ook een stad vol festivals en evenementen. Het Carnaval van Doornik, ook wel bekend als “La Ducasse”, is een van de oudste en meest traditionele carnavals van België. Tijdens het carnaval worden de straten van Doornik gevuld met kleurrijke optochten, muziek en festiviteiten. Het is een geweldige manier om de lokale cultuur en tradities te ervaren.

Als u op zoek bent naar een ontspannen uitstapje, kunt u genieten van de groene ruimtes van Doornik. Het Parc de l’Evêché, gelegen achter de kathedraal, is een prachtig park met oude bomen en gazons waar u kunt wandelen en ontspannen. Het is ook mogelijk om een boottocht te maken op de Schelde-rivier en te genieten van het prachtige landschap dat Doornik omringt.

Citytrip naar Doornik?

Al met al is Doornik een stad die geschikt is voor allerlei soorten reizigers. Of u nu geïnteresseerd bent in geschiedenis, kunst, gastronomie of gewoon wilt ontspannen in een prachtige omgeving, Doornik heeft voor ieder wat wils. Met zijn charme, cultureel erfgoed en vriendelijke bevolking is Doornik zeker een citytrip waard. Voor de kinderen is er ook nog jungle city, een pretpark op kindermaat. Ook altijd leuk, blije kindergezichtjes tijdens een weekendje weg.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *