Weekend in België

Mechelen

Mechelen, een historische stad gelegen in de provincie Antwerpen, wordt vaak over het hoofd gezien in vergelijking met zijn buren, zoals Antwerpen en Brussel. Maar Mechelen is absoluut de moeite waard voor een weekendtrip. Met zijn rijke geschiedenis, schilderachtige straatjes en smakelijke gastronomie biedt Mechelen genoeg redenen om deze stad te ontdekken. Een overnachting in het centrum van de stad is een verstandige zet. Op die manier kan men vlot deze Belgische parel verkennen.

Weekendje Mechelen

Een van de hoogtepunten van Mechelen is de Sint-Romboutskathedraal. Deze imposante gotische kathedraal torent hoog boven de stad uit en biedt een adembenemend uitzicht op Mechelen en omgeving vanaf de top van de toren. Het verkennen van de kathedraal is een must bij een bezoek aan Mechelen. Binnenin vind je prachtige kunstwerken en monumenten, waaronder het beroemde altaarstuk ‘De Bewening van Christus’ van Antoon van Dyck. De toren siert het uitzicht van Mechelen en is ook het symbool van de stad.

Naast de kathedraal is Mechelen ook bekend om zijn historische kerken en begijnhoven. Het Groot Begijnhof van Mechelen, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, is een oase van rust en schoonheid. Wandel door de geplaveide straatjes en bewonder de goed bewaard gebleven huizen en tuinen. Het klein begijnhof is ook een bezoek waard. Hier vind je charmante huisjes, een museum en een zomerbar waar je kunt genieten van een drankje in een idyllische omgeving.

De historische binnenstad van Mechelen barst van de mooie pleinen, zoals de Grote Markt en de Vismarkt. Op de Grote Markt vind je het imposante stadhuis, dat een van de mooiste voorbeelden van Vlaamse laatgotische architectuur is. Het stadhuis is een belangrijk centraal punt waar vaak evenementen en markten worden georganiseerd. Aan de Vismarkt vind je tal van gezellige restaurants en bars waar je de lokale specialiteiten kunt proeven, zoals Mechelse asperges en het befaamde bier ‘Gouden Carolus’.

Mechelen heeft ook een aantal interessante musea, zoals het Mechels Museum Hof van Busleyden en het Speelgoedmuseum. Het Speelgoedmuseum is een paradijs voor jong en oud en toont een uitgebreide collectie speelgoed van vroeger tot nu. Het Mechels Museum Hof van Busleyden is gevestigd in een indrukwekkend renaissancepaleis en biedt een fascinerend inzicht in de geschiedenis van de stad en de Nederlanden.

Voor wie van natuur houdt, is het Provinciaal Groendomein Vrijbroekpark een aanrader. Dit park biedt prachtige wandelpaden, een grote vijver en een speeltuin voor kinderen. Het is de ideale plek om even te ontsnappen aan de drukte van de stad en te genieten van de rust en de natuur.

Kortom, Mechelen is een stad die verrassend veel te bieden heeft. Met zijn rijke geschiedenis, interessante musea, charmante straatjes en heerlijke gastronomie is Mechelen zeker de moeite waard voor een weekendtrip. Of je nu wilt genieten van culturele hoogtepunten, wilt wandelen in de natuur of wilt ontspannen op een gezellig terras, Mechelen is de ideale bestemming voor een veelzijdige en plezierige trip.

Must see tijdens een weekendje naar Mechelen

  1. De Sint-Romboutstoren: Een bezoek aan Mechelen is niet compleet zonder het bewonderen van deze imposante gotische toren. Beklim de 538 treden voor een prachtig uitzicht over de stad.
  2. Het Groot Begijnhof: Dit UNESCO-werelderfgoed is een oase van rust en historische schoonheid. Wandel door de smalle straatjes en bewonder de prachtige gebouwen.
  3. Het Stadhuis van Mechelen: Dit prachtig historisch gebouw is een van de mooiste voorbeelden van de Brabantse gotiek. Verken de binnenkant en bewonder de indrukwekkende architectuur.
  4. Het Hof van Busleyden: Dit voormalige stadspaleis herbergt nu het Museum Hof van Busleyden, waar je meer te weten kunt komen over de geschiedenis en cultuur van Mechelen.
  5. Het Gerechtshof: Dit neogotische gebouw is een opvallende verschijning met zijn torentjes en spitse daken. Neem een kijkje binnen en bewonder de prachtige zalen.
  6. Het Speelgoedmuseum: Dit museum is een paradijs voor jong en oud. Ontdek de geschiedenis van het speelgoed en bewonder de diverse collectie.
  7. De Kruidtuin: Geniet van een wandeling in deze prachtige botanische tuin met een grote verscheidenheid aan planten en bloemen. Perfect voor een ontspannen middag.
  8. De Dijle: Maak een boottochtje op de rivier de Dijle en bewonder Mechelen vanuit een ander perspectief. Geniet van de rust en schoonheid van het water.
  9. Het Dossin Kazerne en Museum: Leer meer over de geschiedenis van de Holocaust in België in dit indrukwekkende museum. Het is een belangrijke herdenkingsplek.