Weekend in België

Westhoek

Een leuke plek om een weekend door te brengen is de Westhoek. Het omvat de volgende West-Vlaamse bestuurlijke arrondissementen Diksmuide, Ieper en Veurne. Het is een uitdagende regio voor een weekendje weg in België. Veel staat in het teken van de geschiedenis, van de oorlog. Bij het rondrijden wordt men vaak geconfronteerd met talrijke sporen van de Eerste Wereldoorlog. Hoewel deze zaken onlosmakelijk verbonden zijn met de Westhoek, heeft de regio een hoop meer te bieden. Bovendien is het een zeer kindvriendelijke regio. De westhoek met kinderen is een schitterend idee. Een weekend is er zo gevuld met activiteiten op maat van de kleinsten. In dit artikel bespreken we de voornaamste bezienswaardigheden van ‘de Westhoek’. Weet dat de regio bezaaid is met prachtige accommodaties & dat men het weekend perfect kan combineren met ‘genieten’ en ‘romantiek’.

Wat valt er te beleven in de Westhoek?

 • In Flanders Fields Museum: Een museum dat de Eerste Wereldoorlog herdenkt en de geschiedenis van de Westhoek in die periode tentoonstelt. Te vinden in het centrum van Ieper, in de Lakenhal.
 • Tyne Cot Cemetery: Het grootste Britse militaire kerkhof van de Eerste Wereldoorlog, waar meer dan 11.000 soldaten begraven liggen. Ligt ook op zo’n 3 kilometer van het Passchendaele Museum.
 • Ypres (Ieper): Een historische stad met een prachtige Grote Markt, het indrukwekkende In Flanders Fields Museum en de beroemde Menenpoort.
 • Hill 60: Een heuvel die tijdens de Eerste Wereldoorlog het toneel was van bloedige gevechten, nu een herdenkingsplaats met loopgraven en begraafplaatsen.
 • Diksmuide: Een charmante stad met de gigantische IJzertoren, een monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. De Ijzertoren en de Dodengang mag men ook niet vergeten te bezoeken.
 • Kasteel Beauvoorde
 • Wijndomein Entre-Deux-Monts in Westouter of een ander wijndomein. Het Heuvelland verdient een apart artikel: lees hier meer over deze mooie streek: het heuvelland.
 • De kust: De Westhoek heeft ook een prachtig kustgebied met badplaatsen zoals De Panne en Koksijde, waar je kunt genieten van mooie stranden en gezellige boulevards. De regio is veelzijdig.
 •  St.Bernardus: Een historische abdij in Watou waar het gelijknamige bier wordt gebrouwen. Je kunt er een bezoek brengen aan de brouwerij en genieten van een proeverij. In ‘Bar Bernard’ kan men dan weer – in een prachtig kader – genieten van onder andere Vlaamse specialiteiten. Stoverij tijdens een weekend in de Westhoek is een must.
 • Provinciedomeinen: Palingbeek, Blankaart, Kemmelberg, Ijzerboomgaard. Laat die kinderen ravotten in de natuur.
 • Kabelbaan Cordoba in Heuvelland: Een kabelbaan in Vlaanderen, dat bestaat echt!

Westhoek met kinderen?

De Westhoek is zeer zeker kindvriendelijk. Hier enkele activiteiten die men kan inplannen indien men een weekend Westhoek onderneemt met kinderen.

 • In Flanders Fields Museum (Ieper): Breng een bezoek aan dit museum in Ieper, dat gewijd is aan de Eerste Wereldoorlog. Het biedt een boeiende en educatieve ervaring voor oudere kinderen.
 • Diksmuide en de IJzertoren: Verken Diksmuide en bezoek de IJzertoren, een belangrijk monument en museum dat ook gewijd is aan de Eerste Wereldoorlog.
 • Pretpark Bellewaerde (Ieper): Voor wat ontspanning en plezier kun je naar Bellewaerde gaan, een pretpark met attracties en dieren.
 • Plopsaland De Panne: Als je kinderen van pretparken houden, is Plopsaland De Panne een populaire keuze met attracties gebaseerd op bekende tv-personages. Bellewaerde is voor de iets oudere kinderen en Plopsaland richt zich dan weer op jonge en oude kinderen.
 • Natúúrlijk-plek De Blankaart (Woumen): Ontdek de natuur in Natúúrlijk-plek De Blankaart, een natuurgebied met wandelpaden en educatieve activiteiten. Vergeet ook de Kemmelberg (en bij uitbreiding Heuvelland) niet. Daar kan men perfect een weekend met kinderen plannen.
 • Brouwerijbezoek: Voor oudere kinderen kun je overwegen een brouwerij te bezoeken. In de Westhoek zijn er verschillende brouwerijen waar je kunt leren over het brouwproces en natuurlijk een aantal lokale bieren kunt proeven. Kinderen kunnen dan genieten van een alcoholvrij drankje, uiteraard!
 • Fietsen in de Westhoek: De Westhoek heeft prachtige landschappen en fietspaden. Huur fietsen en verken de regio op een actieve manier. Vergeet niet dat men rond de Kemmelberg aardig wat hoogtemeters kan verzamelen. Daar kan men ook genieten van een lokaal biertje na een fikse fietstocht.
 • Strand van De Panne: Als het weer het toelaat, kun je genieten van een dag aan het strand in De Panne. Kinderen kunnen zandkastelen bouwen en spelen in de duinen.
 • De Westhoek per trein: Maak een treinreis door de Westhoek en geniet van het landschap. Dit kan een ontspannende manier zijn om de regio te verkennen.
 • Evenementen en festivals: Controleer de lokale evenementenkalender voor eventuele festivals, markten of andere speciale evenementen die tijdens je bezoek plaatsvinden.

Heuvelland

Het landschap van Heuvelland (onderdeel van de Westhoek) wordt gekenmerkt door zijn heuvelruggen, waarvan de Kemmelberg de hoogste is, en adembenemende vergezichten over het omliggende platteland. Wandelaars en fietsliefhebbers kunnen genieten van de vele goed onderhouden paden die door de gemeente slingeren. Er zijn ook verschillende bezienswaardigheden en attracties die de moeite waard zijn.

Heuvelland is vooral bekend om zijn wijnproductie. Het milde klimaat en de kalkrijke bodem zijn ideaal voor het verbouwen van druiven. Er zijn verschillende wijngaarden en wijnhuizen te vinden in de regio, waar bezoekers kunnen deelnemen aan rondleidingen en proeverijen. De Heuvellandse wijnen worden steeds populairder en winnen internationaal erkenning.

Naast de natuurlijke schoonheid en wijnproductie, heeft Heuvelland ook een rijke geschiedenis. Als grensgemeente heeft het een turbulente geschiedenis gekend, met name tijdens de twee wereldoorlogen. Veel van de bezienswaardigheden en monumenten in de gemeente hebben betrekking op deze oorlogen. Het Tyne Cot Cemetery, de grootste Britse oorlogsbegraafplaats van de Eerste Wereldoorlog, bevindt zich in Heuvelland en is een belangrijke herdenkingsplaats.

Als onderdeel van de Westhoek is Heuvelland een speciale vermelding waard. Er valt enorm veel te beleven in het kader van een weekend. Zie onze pagina ‘heuvelland‘ voor een hoop informatie omtrent deze prachtige regio.

Naar de Westhoek?

Deze minder gekende regio te België is wat ondergewaardeerd, maar heeft op toeristisch vlak toch een hoop te bieden. De beste manier om alles te ontdekken is door zelf even af te zakken naar de regio. Neem de tips op deze pagina – en op de website – door, boek een passend verblijf en geniet bovenal van een weekend ter plaatse. De verschillende bezienswaardigheden liggen altijd dicht bij elkaar en op die manier kan men alles relatief vlot verkennen.