Weekend in België

Heuvelland

Heuvelland is een pittoresk gebied gelegen in de provincie West-Vlaanderen, België (het is een onderdeel van de Westhoek). Dit landschap wordt gekenmerkt door glooiende heuvels, groene weiden en schilderachtige dorpjes. Het is een ideale bestemming voor natuurliefhebbers, wandelaars en fietsers. In dit artikel bespreken we het gebied. Een weekend Heuvelland is gewoon een schitterend idee. Ook kinderen kunnen zich hier perfect uitleven.

De Kemmelberg en andere heuvels

Een van de meest bekende heuvels in Heuvelland is de Kemmelberg. Met een hoogte van 156 meter boven de zeespiegel, biedt deze berg een prachtig uitzicht over het glooiende landschap. De top van de Kemmelberg is toegankelijk via smalle kronkelige wegen die geschikt zijn voor wandelaars en fietsers. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was de Kemmelberg een strategisch punt, en de oorlogssporen zijn nog steeds zichtbaar in de vorm van loopgraven en bunkers.

Naast de Kemmelberg zijn er ook andere heuvels te vinden in Heuvelland, zoals de Monteberg en de Zwarteberg. Deze bieden eveneens prachtige uitzichten en zijn perfecte plekken om te wandelen en te genieten van de natuur. De heuvels zijn bedekt met bossen en velden vol kleurrijke wilde bloemen, wat Heuvelland een idyllisch landschap maakt. Het zijn leuke plekken om te vertoeven met kinderen. Laarsjes aan en wandelen maar, eventueel met een rugdrager.

Zeker doen in heuvelland

 • Bezoek wijnkasteel Entre-Deux-Monts en geniet van een rondleiding en wijnproeverij. Uiteraard kan men ook opteren voor een minder gekend wijndomein.
 • Maak een fiets- of wandeltocht door het prachtige Heuvelland en geniet van het mooie landschap.
 • Breng een bezoek aan de Kemmelberg en beklim de heuvel voor een adembenemend uitzicht over de omgeving.
 • Ga op ontdekkingstocht in de ondergrondse stad van de Bayernwald loopgraven en leer meer over de Eerste Wereldoorlog.
 • Wandel over de Ieperse vestingen en leer meer over de geschiedenis van de stad.
 • Verken het landschap per paard tijdens een paardrijrit door de groene heuvels van Heuvelland. Een leuk alternatief: een wandeltocht met een alpaca. Op de Kemmelberg kan men zo’n uurtje gaan wanedelen met alpaca’s. Best rustgevend, alhoewel de dieren niet altijd even goed luisteren.
 • Bezoek het Nationaal Tabaksmuseum in Wervik en ontdek de rijke geschiedenis van de tabaksteelt in de streek.
 • Geniet van een heerlijke picknick in het prachtige natuurgebied de Douvevallei en houd een oogje open voor de vele vogels die daar leven.
 • Sluit de dag af met een ontspannen bezoek aan de wellness in één van de luxueuze hotels in de regio. Er is ook een ruime keuze aan B&B’s alwaar de gasten worden verwend.
 • Kabelbaan Cordoba – een kabelbaan in Vlaanderen, serieus!
 • Volksspelen in één van de bruine kroegen en er nadien genieten van een lokaal gerecht.
 • Bar BERNARD is het nieuwe paradepaardje van brouwerij St. Bernardus in Watou. geniet van Vlaamse stoverij op het dakterras.

Wijnproeverij bezoeken

Heuvelland staat ook bekend om zijn wijngaarden. Het klimaat en de bodemgesteldheid zijn hier ideaal voor het verbouwen van druiven. Er zijn verschillende wijndomeinen te vinden waar je kunt genieten van wijnproeverijen en rondleidingen. Het is een unieke ervaring om de lokale wijnen te proeven en te leren over het productieproces.

Geschiedenis

Naast de prachtige natuur en wijngaarden, heeft Heuvelland ook een rijke geschiedenis. In de nabijgelegen stad Ieper werden tijdens de Eerste Wereldoorlog hevige gevechten gevoerd. Het landschap van Heuvelland werd hierdoor getekend door loopgraven en bunkers. Vandaag de dag zijn er verschillende oorlogsmonumenten en begraafplaatsen te vinden, zoals de Menenpoort en Tyne Cot Cemetery, die herinneren aan deze donkere periode. Het is een belangrijk gebied voor herdenking en eerbetoon aan de slachtoffers van de oorlog.

Gastronomie

Heuvelland is ook bekend om zijn gastronomie. De streek staat vooral bekend om zijn unieke streekproducten, zoals de Heuvellandse hopscheuten en de Poperingse hop. Deze ingrediënten worden lokaal verbouwd en gebruikt in de keukens van de vele lokale restaurants. Daarnaast worden er regelmatig culinaire evenementen georganiseerd waar je kunt genieten van lokale gerechten en specialiteiten.

Tijdens een bezoek aan Heuvelland kun je ook de charme van de pittoreske dorpjes ontdekken. Elk dorp heeft zijn eigen karakter en biedt prachtige architectuur, lokale winkels en gezellige cafés. Je kunt er genieten van een wandeling door de smalle straatjes, een bezoek brengen aan de lokale markten en proeven van de lokale delicatessen.

Heuvelland met kinderen

Heuvelland is een plek waar natuur, geschiedenis en gastronomie samenkomen. Het biedt een unieke ervaring voor bezoekers die willen ontsnappen aan het alledaagse leven en willen genieten van een rustige omgeving. Of je nu wilt wandelen in de natuur, wijn wilt proeven, de oorlogsgeschiedenis wilt verkennen of wilt genieten van lokale gerechten, Heuvelland heeft voor ieder wat wils. Het is een bestemming die niet mag worden gemist bij een bezoek aan België. Een weekendje Heuvelland is een schitterend idee. Ook voor kinderen zijn er voldoende activiteten.

 1. Een boswandeling. Vergeet zeker de laarzen niet en met wat geluk zijn er ook nog plassen. Botjes en plassen, een goude combinatie. Er zijn voldoende wandelroutes te vinden, ook kind- en buggy-vriendelijk. Natuur doet de kinderen ook goed.
 2. Veel boerderijen hebben hun activiteiten uitgebreid en bieden tegenwoordig ook kamers aan. Zoek een goede b&b en laat de kinderen gebruik maken van de hooikamer alwaar men veel speeltoestellen kan vinden. Een tuin met glijbaan en wat dieren rondom de boerderij is mooi meegenomen. Een kindvriendelijk verblijf (met zwembad) is een serieuze meerwaarde.
 3. Maak een ritje op de Kabelbaan Cordoba. De kabelbaan is uniek in Vlaanderen en een spannende ervaring. Geniet van het zicht op de wijnvelden.
 4. Een wandeling in het bos van Kemmel met een alpaca? Perfect mogelijk. Per paard kan ook natuurlijk.
 5. De Klankmakerij
 6. Volkscafés & volksspelen
 7. Bar Bernard
 8. Surprice Heuvelland
 9. Speelberg De Kosmos

Weekendje Heuvelland

Een familieweekend met wat kinderen plannen en een gischikte locatie dient nog te worden gevonden? Zoek niet verder. Heuvelland is een uitdagende regio waar een hoop te beleven valt. Niet enkel de ouders zullen een leke tijd beleven, ook kinderen kunnen hier naar hartenlust ravotten. Hoogtijd om een vakantiehuisje te boeken. Alm oet het gezegd worden: er zijn ook uitstekende b&b’s te vinden.